Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Overbodige chaperon? Schrappen!

uitgummen

Wat is er toch mis met het woord ‘of’ als we het over twee of meer mogelijkheden hebben? Blijkbaar veel, als je ziet hoe vaak teksten dit fraaie woordje weren of het een hoogdraverige en overbodige chaperon meegeven.

Lees ik in een examenprocedure: ‘De kandidaten vernemen binnen de drie weken of ze al dan niet tot het examen worden toegelaten.’  Die ‘al dan niet’, heeft daar eigenlijk ooit wel eens een lezer om gevraagd? Het volstaat om te schrijven: ‘De kandidaten vernemen binnen de drie weken of ze tot het examen worden toegelaten.’

‘De organisatoren vragen of de CEO ja dan nee het congres zal toespreken.’ ‘Ja dan nee’, nog zo’n chaperon, schrappen dus. Net zoals ‘dan wel’: ‘De medewerker dan wel de ploegleider vult dit bestand aan.’ Gewoon ‘of’ van maken. En nu we toch bezig zijn: vervang al die ‘ofwels’ ook maar gelijk: ‘U kiest ofwel voor een korting ofwel voor een geschenk.’

Ook ‘en’ valt vaak het lot van ‘of’ te beurt. We blazen het vanwege zo kort op met de totaal overbodige ‘enerzijds-anderzijds’ chaperonwoorden.  ‘De bedrijven dienen hierbij rekening te houden met enerzijds hun eigen noden en anderzijds het regelgevend kader.’ Arme ‘en’ toch.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s