Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Het Gentse circulatieplan in de media: gebeurde het zo?

Het is niet altijd gemakkelijk te weten wie je moet geloven. Ook niet als het over de media gaat. Lees even hoe het Gentse circulatieplan in het nieuws zat en merk dat zij niet hetzelfde vertellen:

  • Radio 1 (10.00): ‘Het Gentse circulatieplan levert op het eerste gezicht blijkbaar geen problemen op.’
  • destandaard.be (12.00): ‘Gents circulatieplan: eerste ochtendspits verloopt vlot.’
  • deredactie.be (14.00):’ Circulatieplan Gent is gestart, de verkeerschaos blijft uit.’
  • HLN.be (14.00): ‘Spookrijders bij de vleet.’

Hoe kwam dit nieuws tot stand? Een poging tot reconstructie.

Ik zit in mijn wagen. Het radionieuws van Radio 1 weet me om tien uur te vertellen dat het circulatieplan ‘op het eerste gezicht blijkbaar geen problemen oplevert.’

Op het eerste gezicht. Wat is dat voor een uitdrukking! Zie je het al gebeuren? Die in Gent residerende VRT-journalist groet ’s morgens de dingen, opent zijn venster, wrijft zich de slaap uit de ogen, kijkt de straat in en stuurt geeuwend een sms’je naar de redactie met de boodschap dat het op het eerste gezicht met het verkeer daar in Gent wel allemaal meevalt.

‘Zo, collegiaal toch alweer,’ klopt hij zich genoeglijk op zijn welgevulde marcelleke en hij gaat over tot de orde van de dag: zijn croissantjes. Tijdens het scheren, een paar uur later, hoort hij in het nieuws van tien uur dat het in Gent ‘blijkbaar’ geen problemen oplevert met het verkeer. Een diepe snee in zijn rechterkaak: wat staat die ‘blijkbaar’ daar gedomme te doen? Dan staat een mens al vroeg op om de collega’s in Brussel te van kraakvers nieuws te voorzien en dan geloven ze hem nog niet?

De collega van ‘deredactie.be’ zit op dat moment mistroostig op een terras zijn vierde koffietje te suikeren. Hij was er deze morgen als de kippen bij, om zes uur al. Want het zou daar de soep indraaien, vandaag in Gent. En een beetje rampjournalist spelen, daarvoor hoef je niet noodzakelijk in een vreemd bed te slapen.

Niet, dus. Na uren vergeefs wachten zit er niets anders op dan knarsetandend het bericht te posten: ‘Circulatieplan Gent is gestart, de verkeerschaos blijft uit.’ Waarna hij even Rudy Vranckx whatsappt of die geen tips heeft om zijn journalistieke leven wat peper in te blazen.

Daaraan heeft de correspondent van Het Laatste Nieuws geen behoefte: die moet nog even de kinders gaan droppen bij de bomma in centrum Gent – die stomme schoolvakanties ook altijd. Daarna de eindredactie bellen om wat lof te oogsten voor zijn artikel over de getrouwde miljonair die elke nacht het bed deelt met vier vrouwen, waaronder niet de zijne, en dan een interview met de man wiens jas in het wiel van Oliver Naesen verstrikt geraakte. Want die jas was volgens de webwinkelier nog van Lucien Van Impe geweest. Als dat geen scoop is!

Omdat het al zo laat is en omdat de straat nog leeg is en omdat de kinders elkaar met hun chocobokes zitten te bekogelen, besluit hij het laatste stukje te spookrijden. Nu kan dat nog, het is pas de eerste dag van het plan.

Dat is gerekend buiten de steward van AA Gent die is opgetrommeld om de Gentenaars het nieuwe plan mee uit te leggen. Die trekt net de voordeur achter zich dicht om zich naar de Vrijdagsmarkt te begeven, hoort de BMW – de bedrijfswagens bij De Persgroep zijn gene krot – vanuit de verkeerde richting komen aanscheuren, springt de straat op en krijst druk zwaaiend naar de journalist ‘Gij rijdt hier spook!’, ‘Gij rijdt hier spook!’

Piepende remmen en blikken van herkenning. De steward heeft de journalist ooit getipt over Hein Vanhaezebroucks voorkeur voor kiplasagna en zoiets schept een band. De steward lacht het spookrijden dan ook wat onhandig weg, journalisten moet je immers te vriend houden. ‘Je kan er gerust op zijn, dat er vandaag in Gent veel spook zal gereden worden, mijn gedacht.’

Dat doet bij de journalist een lichtje branden. Het sms’je naar de redactie is snel gestuurd. ‘Spookrijders bij de vleet’ verschijnt er een kwartiertje later op HLN.be.

 

 Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s