Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Overtuigend communiceren: een beetje meer lef a.u.b.

afbeelding lef

Gisteren hoor ik een spreker bij het begin van zijn presentatie aankondigen dat hij ‘zal trachten om dit concept zo duidelijk mogelijk toe te lichten’.

Oei oei, denk ik dan, als dat maar goed komt! Want er zit tweemaal twijfel in die aankondiging:

  • Als hij zegt dat hij zal proberen om dat concept toe te lichten is hij er zelf niet zeker van dat het hem gaat lukken.
  • En met ‘zo duidelijk mogelijk’ zegt hij dat helemaal duidelijk toch iets te hoog gegrepen zal zijn.

Een beetje meer lef mag dus wel.

Daaraan ontbreekt het ook in mails en brieven die eindigen met boodschappen als ‘Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over ons aanbod.’ Hoop doet leven, jawel, maar ik vind dat je ze beter schrapt, twijfelwoorden zoals denken, proberen, kunnen en hopen. Want om te overtuigen moet je zelf overtuiging uitstralen.

Met lef geschreven klinkt zo’n boodschap helemaal anders: ‘Zo heeft u een helder beeld van wat wij voor u kunnen betekenen.’

Hola, hoor ik u zeggen: daar staat toch nog een ‘kunnen’ te blinken? Inderdaad: we moeten nog wat verder gaan: ‘Zo heeft u een helder beeld van wat wij voor u zullen betekenen.’

Nu wil het geval dat ik dit voorbeeldje wel eens in mijn trainingen rond overtuigend adviseren gebruik. De passage over het heldere beeld krijg ik gemakkelijk verkocht. Maar het vervangen van ‘kunnen’ door ‘zullen’ is voor sommige deelnemers een brug te ver. Eigenaardig genoeg is hun bezwaar vaak dat dit ‘te Hollands’ is. Lef is Hollands, dus.

Anderzijds: veel schrijvers verdenken ook hun lezers  niet bepaald van lef wanneer ze schrijven ‘Als u nog vragen heeft, aarzel niet om contact met mij op te nemen.’ Waarom zouden die lezers in godsnaam moeten aarzelen? Zijn de schrijvers dan zo afschrikwekkend? Zullen ze bijten, misschien?

‘Als u nog vragen heeft, zal ik die met plezier beantwoorden.’  Dat moet daar staan.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s