Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Geachte Mevreer: welke aanspreking gebruikt u voor transgenders?

Foto transgender

Ik wist er niet meteen een antwoord op, op de vraag of je transgenders met mevrouw of mijnheer aanspreekt in brieven of mails. Gewoon Geachte + Voornaam + Familienaam leek mij nog niet zo’n slecht idee.

Gelukkig heb ik voor zo’n vragen een betrouwbaar adres waar ik altijd terecht kan: de Taaltelefoon. Zijn ze er daar al uit wat de transgenderaanspreking betreft? Leest u even mee.

Antwoord Voor zover wij weten, is er op dit ogenblik in het Nederlands geen specifieke aanspreekvorm voor transgenders die algemeen gangbaar is. Als u een algemene aanhef zoals Geachte heer, geachte mevrouw liever niet gebruikt, kunt u bijvoorbeeld een aanhef als Geachte + voornaam + achternaam gebruiken. Zo’n aanhef heeft als voordeel dat het geslacht van de aangesproken persoon daarin niet aan de orde is. Sommige transgenders verkiezen een aanspreekvorm met mevreer, maar in de praktijk is die vorm (nog) niet ingeburgerd.
Toelichting In de praktijk is over deze kwestie weinig informatie te vinden. In het Engels wordt de titel Mx gebruikt door verschillende overheidsinstellingen en andere organisaties. De titel is bijvoorbeeld ook in de online Oxford Dictionaries opgenomen: http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/mx#nav2. Een vergelijkbare vorm voor het Nederlands is er volgens ons (nog) niet. Vooral in transkringen wordt er wel over alternatieve benamingen nagedacht. Zo wordt door sommige transgenders mevreer (ook wel: vreer) voorgesteld, een samensmelting van mevrouw en mijnheer, maar in de praktijk is die vorm (nog) niet erg ingeburgerd. Zie ook: www.standaard.be.

We hebben voor uw vraag ook contact opgenomen met het Transgender Infopunt. Ook daar heeft men op dit ogenblik geen weet van een algemeen gangbare aanspreekvorm in het Nederlands voor transgenders. Een aanhef zoals Geachte voornaam + achternaam is volgens het Infopunt wel bruikbaar. Dat is een combinatie van formele en informele elementen die we normaal gezien niet aanraden, maar die in deze context wel een oplossing kan bieden. Zie ook: http://www.taaltelefoon.be/brieven-en-e-mails-de-aanspreking.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s