Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Paperless schrijven: het radionieuws-principe

paperless-key

Te oordelen aan de printvolumes die we nog altijd produceren, is het nog niet voor morgen, het paperless werken. We schrijven dan wel op het scherm, maar we blijven lezen op papier.

Daar kunnen we van alles aan doen. Onze teksten anders structureren bijvoorbeeld: de inhoud van de hele tekst moet immers al op het eerste scherm staan. Dan hoeft de lezer niet eerst door de hele tekst te scrollen (wat hij toch niet doet) en heeft hij al zicht op de structuur en de belangrijkste ideeën uit de tekst.

Bekijk even de tekst over Tweedetaalverwervingsproces in de versie voor en versie na. Een van de verschillen is dat de schermversie (de ‘versie na’ dus) het radionieuwsprincipe toepast: bij het begin komen de hoofdpunten, daarna worden die herhaald met de details erbij.

Deze techniek werkt uiteraard alleen als we inhouddragende titels gebruiken die samenvatten wat eronder komt. Titels als aanleiding of voorstel doen dat allerminst. Een tip: schrijf je titel pas als de tekst eronder af is en vermijd éénwoordtitels. Even wennen misschien, maar een plezier voor je lezer.


 

Tijdens mijn workshop Op naar paperless: schrijven en lezen op het scherm leer je teksten te structureren en te visualiseren zodat ze optimaal schermleesbaar zijn en oefen je technieken om teksten doeltreffend te lezen op het scherm.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s