Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Ongewenste dubbelzinnigheden: hoe aanhalingstekens kunnen leiden tot wildplassen

foto ongemak

Voor de jongere lezers: vroeger heette een toilet een gemak. Een defect toilet is dan ook een on-gemak. Heeft u het subtiel verscholen grapje in deze toiletboodschap?

De speelse verwijzing uit zo’n boodschap, daarvoor wil ik mijn eigen kleine boodschap wel even ophouden. Het is alleen de vraag of de auteur deze dubbele bodem zelf doorheeft.

Ongewenste dubbelzinnigheden zijn schadelijk voor de acceptatie van onze teksten. Zo las ik pas nog een brief van een stedelijke sportdienst, een uitnodiging aan dames om zich in te schrijven voor conditietrainingen. De aanspreking zegt: Geachte ‘sportieve’ dame. Het is niet zo bedoeld, maar eigenlijk schrijft de auteur dat hij – ik vermoed toch dat het een hij is – best weet dat de dames die hij aanschrijft liever lui dan moe zijn. En dus helemaal niet sportief.

Alsof dat nog niet genoeg is, even verder lees ik dat de dames in groep aan hun conditie kunnen ‘werken’. Weer die aanhalingstekens. Die suggereren deze keer dat dames – zeg maar – dit soort werken vooral bedrijven in de cafetaria van de sporthal. Met de vriendinnen.

Aanhalingstekens reserveren we best voor échte ironische uitspraken. Van een ‘geslaagde’ bedrijfsuitstap weten we dat het een ramp was. Van een ‘geestige’ interventie dat het een mislukte poging tot humor was.

Had er op de deur van het toilet ‘ongemak’ moeten staan, tussen aanhalingstekens? Kwestie van het grapje wat beter te laten werken? Absoluut niet: je zal daar maar met een dringende boodschap aankomen en dan te lezen krijgen dat een defect toilet eigenlijk geen ongemak is. Je zou voor minder gaan wildplassen.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s