Mosselen van goede afkomst

Een begeleide fotowandeling rond overtuigend zakelijk communiceren

> meer info

Toegankelijk schrijven: heerlijk helder en/of juridisch correct?

heerlijk-helder-2

In het radioprogramma ‘Hautekiet’ ging het nog maar eens over toegankelijk schrijven. Goed zo, het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk dat is.

Alleen: je zal maar teksten moeten schrijven die juridisch waterdicht zijn, zodat je organisatie niet in moeilijkheden komt. Dan is toegankelijkheid niet je eerste zorg, inderdaad.

En toch zijn de twee perfect te verzoenen in gelaagde teksten. In zo’n gelaagde tekst schrijf je eerst wat je zou zeggen als je de bestemmeling aan de telefoon hebt, maar een beetje gepolijst natuurlijk. Dat is het toegankelijke stuk in dagelijks taalgebruik. Daarna schrijf je de juridisch waterdichte versie. Die laat je best voorafgaan door een formulering als In juridische termen betekent dit.

Iedereen blij dus.

Een prettig neveneffect van deze techniek: lezers begrijpen dankzij de toegankelijke formulering ook de technische formulering beter. Het is wat meer schrijfwerk, maar dat verdien je dubbel en dik terug omdat je veel minder vragen om toelichting krijgt. En meer tevreden klanten dus. Tel uit de winst.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s